Marklin M-rail Modelbaan

Marklin M rail Modelbaan

Blog

 In dit blog zijn specifieke werkzaamheden en projekten terug te vinden.

view:  full / summary

Normale print als decal gebruiken

Posted on January 27, 2016 at 3:40 AM

Er bestaat een manier om plaatjes geprint op normaal papier toe te passen als een soort decal. Essentieel hierbij is wel dat het plaatje met een laserprinter is geprint - iedere andere manier van printen zal de inkt doen uitlopen!

Het is echter wel een techniek waarvoor enige handigheid benodigd is, dus oefening hierin loont zich.


Hier één van mijn eerste testen: ik heb een stuk test-muur ...

Read Full Post »

Enkelsporig portaal

Posted on April 5, 2014 at 6:45 PM

Onderstaand het verslag van het maken (van hoekstenen) van een portaal, enkelsporig, geschikt voor in een bocht.

De vorm en afmeting van het portaal zijn afgeleid en berekend met behulp van de Europese Modelspoor Norm NEM-105 http://www.morop.eu/de/normes/nem105_d.pdf en afgestemd op Märklin M-rails (m.b.t. de metalen bedding) zonder gebruik van bovenleiding.

Met deze uitgangspunten is de vorm berekend en uitgetekend in AutoCAD, wat de basis voor de portaal-mal is. Deze basis...

Read Full Post »

Zelfbouw loofboom

Posted on January 4, 2014 at 6:10 PM

Op het uitzichtpunt van Monte Vecchio staan twee zelfbouw loofbomen. Hier een verslag hoe zulke bomen te maken zijn. Eerst een lijstje met benodigdheden:

 

 • 1m.  soepel koperdraad 1mm2;
 • soldeertin;
 • houtlijm;
 • boomschorspasta;
 • foliage: gevriesdroogde eendenkroos;
 • filterwatten voor de vijverpomp;
 • spuitbus grijze grondverf,
 • spuitbus groene lakverf;
 • spuitlijm;
 • haarlak.
Read Full Post »

Zelfbouw parklantaarn

Posted on May 22, 2013 at 12:55 PM

Op het Piazza Padre Pio staat een zelf gebouwde parklantaarn. Aangezien dit eerste ontwerp goed beviel komen er meer en daarvan een fotoverslag. Qua materialen en de daarbij behorende kosten vallen enorm mee en men kan hier rustig spreken over Low Budget

 


 

 

 • Lampjes afkomstig van afgedankte kerstverlichting.
 • Mast is een van watten ontdaan kunststof wattenstaaf...
Read Full Post »

DWG naar DNG

Posted on March 24, 2013 at 6:15 AM

Hallo, 


Ik heb bij downloads het cad bestand gevonden in DWG. Is het mogelijk dat ik een een DNG bestand kan geraken zodat ik ook gebruik kan maken van het plan met alle mogelijke onderdelen? 


Vriendelijke groeten, 


JH,


Module opbergbakken opgehangen

Posted on December 23, 2012 at 5:05 PM

Eindelijk is het opbergrek voor de modulebakken met Old Skool Marklin materieel gemaakt!

In twee panlatten zijn op 20cm afstand zes haken gezet. De haken zelf zijn door middel van een stukje doorzichtig buis beschermd tegen krassen aan de modulebakken.

Momenteel plek voor zes modulen en op de panlatten is nog plek voor één uitbreiding, dus in totaal kunnen er zeven modulen aan de muur. De zesde plek wordt ingenomen door de module met testspoor.


Read Full Post »

Nieuwe aanwinsten

Posted on August 19, 2012 at 11:45 AM

mijn verjaardags-aanwinsten:

 

 • Märklin 46532 : SNCF ketelwagenset (2st.) met 'Lambiotte Freres'
 • Liliput 235997 : NS TPIII ketelwagen van Shell 'Benzine'

 

De Märklinset heb ik gekocht via MP en gekregen van mijn pleegzoon die dit jaar gaat trouwen en mij als getuige heeft gevraagd. Hier ben ik echt supertrots op!

De Liliputter zag ik bij Barry ...

Read Full Post »

Straatspoor

Posted on July 29, 2012 at 10:40 AM

Ruim een jaar geleden had ik al eens het idee gevat om straatspoor of een overgangsspoor te maken m.b.v. bladlood. Vandaag dit idee wat verder uitgewerkt met de volgende resultaten:

Bovenaanzicht

Op een oud stuk M-rail een strook karton gelijmd met houtlijm nadat de puntkontakten (puko's) van de middenrial zijn verwij...

Read Full Post »

Module opbergbak

Posted on June 6, 2012 at 1:10 PM

 

De aansluiting voor de opberg-modulebakken op de modelbaan is nu gerealiseerd.

Het spoor van de bak maakt d.m.v. punaises contact met de rails van de modelbaan via veren van een penlite-batterijhouder.

Op deze wijze kan ik volledige treinen de bak in- of uitrijden. De bak is voorzien van een deksel va...

Read Full Post »

Relaiskaart

Posted on May 11, 2012 at 2:25 PM

Vandaag de eerste van drie benodigde 'relaiskaarten' voltooid.

Deze zullen dienst gaan doen als interface tussen (massa-)contactrail en (relais-)besturing. Beetje onorthodoxe manier van printje maken, zo met 1,5mm2 koperdraad, maar dat heeft een reden: de hiervoor gekochte experimenteerprint had niet voor alle componenten de geschikte gatafstand, dus ...

Read Full Post »

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 7)

Posted on November 5, 2011 at 3:10 PM

Verliching onder de poort

Het armatuur is een gele 5mm LED, die met de dremel is afgeplat en verder in vorm gebracht. Voordeel hiervan is dat het kunststof van de LED diffuus het licht doorlaat, wat ook eigenlijk de bedoeling was. Als kabel is een stuk van een defect GSM-headset gebruikt: twee draden in één kabeltje ter dikte van het dunste draad dat ik gebruik. De kabelbeugels zijn van koperdraad die met een stift is zwartgemaakt. Een lu...

Read Full Post »

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 6)

Posted on November 5, 2011 at 3:05 PM

Nieuwe daken op de torens

Op zoek naar het juiste karton voor de dakpannen van de torens, heb ik een doos van het kopiëerpapier toegepast: dat is mooi stevig, glad karton en met een kleine golf.

 

Hier de eerste kartonstroken waarvan één zijde verwijderd. Nog duidelijk te zien dat het nog niet opgedroogd is. Van het karton van de doos wou de...

Read Full Post »

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 5)

Posted on November 5, 2011 at 3:05 PM

Een nieuw dak op de poort

Na enige overpeinzing heb ik besloten om de dakpannen toch aan te passen. Te beginnen met het dak over de poort. Die van beide torens wil ik nog even aanzien. Helaas heeft de lokale treinenboer (Somberg) alleen Nederlandse dakpanplaten met het volgende resultaat:

 

De voegen in het pleisterwerk van de muren mis ik eigenlijk niet . . .

Read Full Post »

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 4)

Posted on November 5, 2011 at 3:00 PM

Stucwerk

Inmiddels zijn alle muren gestuct met sneldrogende houtplamuur.

Hiervoor zijn eerst alle kartonnen muurdelen ingesmeerd met verdunde houtlijm. Na het drogen van de muurvuller is alles geschuurd met grof en daarna met fijn schuurpapier:

Read Full Post »

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 3)

Posted on November 5, 2011 at 2:55 PM

Roosters en daken

Ik heb inmiddels al wat textures uitgezocht voor alle dakpannen en een schets gemaakt om met wat handigheid de vijf raamroosters te maken van UTP-kabel en wat stukjes 0,5mm2.Tja, hiermee heb ik mijzelf wat op de hals gehaald! Wat een monnikenwerk is dat! Maar over het eindresultaat ben ik dik tevreden, al heeft het een hele avond solderen gekost. Hier de 'soldeeropstelling' en het 'eindproduct':

 

Read Full Post »

Zelfbouw poort Bila Tremesna (Deel 2)

Posted on November 5, 2011 at 2:30 PM

Ruwbouw met karton

De eerste tekeningen zijn overgezet en gesneden uit het karton.

De verbindingen zijn gemaakt met aluminium-tape, vanwege de hoge treksterkte en kleefkracht. Het zal zich voor deze toepassing nog moeten bewijzen, maar vooralsnog houdt he...

Read Full Post »

Zelfbouw poort Bila Tremesna (Deel 1)

Posted on November 5, 2011 at 1:05 PM

Inleiding en voorbereiding

Enige tijd geleden tijdens de 'zoektochten op internet', naar passende gebouwen voor de scenery en sfeer die ik op mijn modelbaan tot uiting wil brengen, stuitte ik op twee schitterende poorten die op de stuwdam van Bílá Třemešná in Tjechië staan.

Een beetje research t.a.v. het originele bouwwerk:

De dam...

Read Full Post »

Sporenplan gewijzigd

Posted on August 28, 2011 at 12:50 AM

Eigenlijk wilde ik vandaag eens wat tunnelportalen van de rechterberg gaan uitzetten. Hiervoor heb ik m.b.v. de NEM-105 norm mallen gemaakt van grijs karton voor zowel enkel als dubbelspoor.  Tijdens het positioneren bemerkte ik dat het eigenlijk wel beter zou zijn om de rechter wisselstraat een halve rail (5107) de berg in te schuiven.

 

Zo ...

Read Full Post »

Trafo-rek II: Marklin Super 280 A

Posted on June 19, 2011 at 5:05 PM

Bij het aansluiten van de trafo's bleek van de oude Märklin Super 280A  bij het aanpellen van de kabel, dat de aderafscherming zodanig was dat deze afbrokkelde bij het buigen van de draad. Deze moet dus vervangen worden. Gelukkig heeft onderstaand erbij geholpen de transformator op de juiste manier te ontmantelen, waarna vervanging van de oude rubberkabel voor een nieuwe glimmende vinyl-variant een peulenschil was.

Read Full Post »

Trafo-rek

Posted on June 14, 2011 at 2:45 PM

Afgelopen weekend boegonnen met het maken van een trafo-rek. Het is de bedoeling dat voor iedere baansektie een apart ingestelde regel-transformator komt. Aangezien dat wel erg veel transformatoren worden, zullen een aantal baansecties op een zelfde (grote) trafo worden aangesloten. Voor de rangeer- en stationssporen zullen de kleine trafo's gebruikt worden.

Grote transformatoren: Mä...

Read Full Post »

Rss_feed