Marklin M-rail Modelbaan

Marklin M rail Modelbaan

Blog

 In dit blog zijn specifieke werkzaamheden en projekten terug te vinden.

view:  full / summary

Normale print als decal gebruiken

Posted on January 27, 2016 at 3:40 AM

Er bestaat een manier om plaatjes geprint op normaal papier toe te passen als een soort decal. Essentieel hierbij is wel dat het plaatje met een laserprinter is geprint - iedere andere manier van printen zal de inkt doen uitlopen!

Het is echter wel een techniek waarvoor enige handigheid benodigd is, dus oefening hierin loont zich.


Hier één van mijn eerste testen: ik heb een stuk test-muur gemaakt, gelijk aan de muren zoals ik die maak voor mijn Scratch Built gebouwen: van dik grijs karton voorzien van een geschuurde stuclaag van muurvuller met latex voor de kleur.

Wat hier verder bij benodigd is, is mat opdrogende acryl vernis - ik gebruik Van Dijck Acrylic Varnish Matt van de Action. Op bovenstaand proefstuk is getest met een dikke en een dunne laag vernis: aan de bovenzijde is het dun en aan de onderzijde is het dik aangebracht. Het effect hiervan is duidelijk: bij een te dunne laag vernis blijft de inkt niet zitten.

Na het oefenen is het tijd om eerste laserprint-transfer te maken op een werkstuk: het is de reclame op de gevel van het restaurant. Ik heb een mooi bijpassende afbeelding gevonden waarbij de achtergrond de juiste kleur heeft (bijna dezelfde kleur als de muur).

Vanzelfsprekend dient de afbeelding in spiegelbeeld te worden geprint.

De gereedschappen die ik hierbij gebruikt heb zijn: haakje, scalpeermes, pincet, droge kwast en een vlakgom. De acryl-vernis wordt niet te dun aangebracht op de muur waar de afbeelding moet komen.

Dan wordt de afbeelding op de vernis gelegd en zachtjes met een wattenstaafje aangedrukt. Nu moet de vernis aandrogen, maar niet uitharden anders krijg je het papier niet meer los.    Ik neem hiervoor 10 minuten tot een kwartier, maar het ligt voor de hand dat dit onderhevig is aan de dikte van de vernis-laag en ook sterk afhankelijk van het merk vernis.

Oefenen dus, uitproberen tot je er een gevoel bij krijgt is hierbij het advies!


Met een kwastje of penseel en schoon water wordt het papier doordrenkt, zodat met een pincet en een haakje de grootste stukken papier kunnen worden verwijderd. Tussendoor telkens goed nat maken met water en penseel. Met een droge kwast, een vlakgom of de vinger kunnen de laatste papierresten verwijderd worden. Ook hierbij geldt: tussendoor telkens goed nat maken met water en penseel.


Het resultaat, waarbij de muur nog niet geheel opgedroogd is.

Eerlijkheid gebied mij te vertellen dat het hierbij eenmaal mis is gegaan: de vernislaag was toch te dik aangebracht en de droogtijd te kort genomen. Gevolg: een deel van de afbeelding werd weggeveegd bij het weghalen van het papier. Geen nood, de gehele plek is met een hobbymes afgeschraapt en bovenstaand is het verslag van de tweede poging.

Enkelsporig portaal

Posted on April 5, 2014 at 6:45 PM

Onderstaand het verslag van het maken (van hoekstenen) van een portaal, enkelsporig, geschikt voor in een bocht.

De vorm en afmeting van het portaal zijn afgeleid en berekend met behulp van de Europese Modelspoor Norm NEM-105 http://www.morop.eu/de/normes/nem105_d.pdf en afgestemd op Märklin M-rails (m.b.t. de metalen bedding) zonder gebruik van bovenleiding.

Met deze uitgangspunten is de vorm berekend en uitgetekend in AutoCAD, wat de basis voor de portaal-mal is. Deze basis heb ik verder uitgewerkt met een evenwijdige lijn aan de buitenzijde, waarmee de breedte van de voorkant van de hoekstenen is bepaald. Vervolgens is een verdeling van de hoekstenen gemaakt, wat resulteert in het volgende:


 

Als basis voor een mal voor de hoekstenen gebruik ik een stukje zeil, stevig maar toch flexibel, en als de AutoCAD tekening hierop is overgezet krijg je dit: 
Hierna heb ik met behulp van deze mal en het portaal van architectenkarton de hoekstenen afgetekend op grijs karton. N.B.: de achterzijde van het grijze karton waarop afgetekend wordt is wit ..
Alles uitsnijden en de te vouwen hoek insnijden om een mooie scherpe hoek te krijgen. 

Afhankelijk van hoe ver je de hoekstenen aan de binnenzijde van de tunnel wil laten doorlopen, zal de tweede snijlijn dat bepalen aan de binnenzijde en evenwijdig aan de vouwlijn. 

Zo'n vier á vijf stenen per keer snij ik af, vouw ze met een tangetje op de snijmat en leg ze op volgorde weg. Hierna wordt met een kwastje verdunde houtlijm aangebracht en met een pincet geplaatst. De ondergrond vooraf in te smeren met onverdunde houtlijm, opdat dit wat kan aandrogen, geeft een goed lijm resultaat. 

Hier zijn de eerste stenen aangebracht; het karton heeft de hardnekkige neiging om toch terug te willen vouwen, maar daar weet ik wel wat op ...

De eerste aandacht gaat naar het fixeren van het front van de hoekstenen, de binnenkant is van latere zorg ...

 


 

En halverwege: een afvalstukje architectenkarton gebruik ik als lijmplankje en een goedkoop kwastje van de Action voor het lijmen (Als die 'op' is, is er weer een klei-stansje bij )

 


 

Het resultaat na het plakken, waarbij door het snijden er voegen ontstaan die gezamenlijk de breedte hebben van een hoeksteen ...

 


 

Om nu de hoek in de hoekstenen te krijgen én te houden maak ik na het aandrogen van de fronten de overige nog te lijmen delen karton nat met het kwastje aan de voor en achterzijde. Hierdoor wordt het karton slap en werkt het beter mee. Een extra lik onverdunde houtlijm aan de achterzijde om daarna met een reststuk zeil en wat knijpers dit alles op z'n plek te houden om rustig te kunnen laten drogen.

 


 

Het resultaat na het drogen van het geheel. 

Zelfbouw loofboom

Posted on January 4, 2014 at 6:10 PM

Op het uitzichtpunt van Monte Vecchio staan twee zelfbouw loofbomen. Hier een verslag hoe zulke bomen te maken zijn. Eerst een lijstje met benodigdheden:

 

 • 1m.  soepel koperdraad 1mm2;
 • soldeertin;
 • houtlijm;
 • boomschorspasta;
 • foliage: gevriesdroogde eendenkroos;
 • filterwatten voor de vijverpomp;
 • spuitbus grijze grondverf,
 • spuitbus groene lakverf;
 • spuitlijm;
 • haarlak.

Als begin wordt het koperdraad in stukken van zo'n 20cm geknipt. Het koperdraad wordt gestript, dubbel gebogen en in elkaar gedraaid met behulp van een etaleursspeld.


Als de basisvorm zover is wordt dit gefixeerd met soldeertin met behulp van een soldeerbout.


Hierna wordt met een fijn kniptangetje  de takken op lengte gebracht. Met een pincet worden alle takken gericht totdat de boom z'n vorm krijgt.


Het geheel wordt nu in de grondverf gespoten voor een betere hechting van de andere materialen. Als spuitcabine gebruik ik hiervoor een oude plastic emmer.


Als de grondverf droog is, worden de takken met lakverf groen gespoten.


Aansluitend hierop wordt de boomschorspasta aangebracht met een kwastje.
Boomschorspasta is een mengsel van kleine stukjes DAS-klei, MDF-zaagsel, houtlijm, water en acrylverf om het geheel op kleur te brengen. In een klein plastic flesje is dit prima te maken en te bewaren: voor gebruik stevig schudden!


Van de filterwatten worden hele kleine plukjes met houtlijm als twijgjes aan de takken van koperdraad gelijmd. Als de houtlijm gedroogd is worden de twijgjes gefatsoeneerd en met een schaar bijgeknipt. Vervolgens worden de twijgjes ook groen gespoten.


De foliage van gevriesdroogde eendenkroos wordt aangebracht met behulp van een theelepeltje. Vooraf de twijgjes inspuiten met spuitlijm; dan de foliage aanbrengen en fixeren met haarlak. Het aanbrengen van de foliage gebeurt van binnen uit de kruin van de boom, daarna van onder af en tot slot van boven af.

 

Zelfbouw parklantaarn

Posted on May 22, 2013 at 12:55 PM

Op het Piazza Padre Pio staat een zelf gebouwde parklantaarn. Aangezien dit eerste ontwerp goed beviel komen er meer en daarvan een fotoverslag. Qua materialen en de daarbij behorende kosten vallen enorm mee en men kan hier rustig spreken over Low Budget

 


 

 

 • Lampjes afkomstig van afgedankte kerstverlichting.
 • Mast is een van watten ontdaan kunststof wattenstaafje.
 • De mastverdikking is het buisje van een sprayflacon (b.v. Glas-ex)
 • De bekabeling komt van 'overleden' GSM-oordopjes.
 • Een m6 ring met een geponst metalen rondje vormen de kap.

 

 


 

De mast is ingekort tot 5cm en de verdikking heeft een lengte van 2cm. Het lampje is ontdaan van allerlei fratsen en het kabeltje is afgeknipt op 12cm.

 


 

De verdikking wordt aan het mastje gelijmd met houtlijm. Tevens is hiermee de m6 ring op het gestanste rondje gelijmd.

 


 

Van het kabeltje wordt aan beide zijden 1cm gestript en vertind. Vervolgens wordt aan één zijde van het kabeltje het lampje aan de aders gesoldeerd.

 


 

Zo'n kabeltje van een GSM-oordopje is dun genoeg om door het buisje van het wattenstaafje te halen en bevat toch twee aders! Het geheel wordt gefixeerd met houtlijm, waarbij de twee adereinden ook nog eens worden aangedikt.

 


 

Hierna kan het kapje er op gelijmd worden, ook weer met houtlijm. Dit is het voorlopige resultaat. De lantaarn moet natuurlijk nog wel geschilderd worden. Dan kan er gelijk met een dunne zwarte watervaste stift spijltjes op het gloeilampje gezet worden. Dat geeft toch nét even wat extra's er aan . . .

 

DWG naar DNG

Posted on March 24, 2013 at 6:15 AM

Hallo, 


Ik heb bij downloads het cad bestand gevonden in DWG. Is het mogelijk dat ik een een DNG bestand kan geraken zodat ik ook gebruik kan maken van het plan met alle mogelijke onderdelen? 


Vriendelijke groeten, 


JH,


Module opbergbakken opgehangen

Posted on December 23, 2012 at 5:05 PM

Eindelijk is het opbergrek voor de modulebakken met Old Skool Marklin materieel gemaakt!

In twee panlatten zijn op 20cm afstand zes haken gezet. De haken zelf zijn door middel van een stukje doorzichtig buis beschermd tegen krassen aan de modulebakken.

Momenteel plek voor zes modulen en op de panlatten is nog plek voor één uitbreiding, dus in totaal kunnen er zeven modulen aan de muur. De zesde plek wordt ingenomen door de module met testspoor.Tussen de panlatten is achteraf het stuk zachtboard als prikbord terug geplaatst.

Nieuwe aanwinsten

Posted on August 19, 2012 at 11:45 AM

mijn verjaardags-aanwinsten:

 

 • Märklin 46532 : SNCF ketelwagenset (2st.) met 'Lambiotte Freres'
 • Liliput 235997 : NS TPIII ketelwagen van Shell 'Benzine'

 

De Märklinset heb ik gekocht via MP en gekregen van mijn pleegzoon die dit jaar gaat trouwen en mij als getuige heeft gevraagd. Hier ben ik echt supertrots op!

De Liliputter zag ik bij Barry (Somberg) staan en die heeft er ook netjes Märklin-assen voor mij opgezet! Gekocht met een Somberg-tegoedbon gekregen van m'n dochter en haar vriend en wat verjaardagsgeld.


Deze drie wagons gaan samen met de Rivarossi 2074 ketelwagen een heel mooi stammetje vormen. De loc die dit stammetje mag gaan trekken is nog onbekend . . .


 

Straatspoor

Posted on July 29, 2012 at 10:40 AM

Ruim een jaar geleden had ik al eens het idee gevat om straatspoor of een overgangsspoor te maken m.b.v. bladlood. Vandaag dit idee wat verder uitgewerkt met de volgende resultaten:

Bovenaanzicht

Op een oud stuk M-rail een strook karton gelijmd met houtlijm nadat de puntkontakten (puko's) van de middenrial zijn verwijderd. Hierop is het bladlood wederom met houtlijm bevestigd.


Onderaanzicht

Via een overbodige opening van de middenrail wordt een draad geleid van de aansluitlip naar het bladlood. Solderen aan bladlood gaat prima als het lood wat wordt opgeruwd met schuurpapier.

Detailopname

Hier is duidelijk te zien dat het bladlood, wat nu als middengeleider dient, nagenoeg op gelijke hoogte met de railsstaven is. Dit lijkt mij een goed uitgangspunt om mee verder te experimenteren voor een overgang en/of straatspoor.

Module opbergbak

Posted on June 6, 2012 at 1:10 PM

 

De aansluiting voor de opberg-modulebakken op de modelbaan is nu gerealiseerd.

Het spoor van de bak maakt d.m.v. punaises contact met de rails van de modelbaan via veren van een penlite-batterijhouder.

Op deze wijze kan ik volledige treinen de bak in- of uitrijden. De bak is voorzien van een deksel van schuim en plexiglasplaat om daarmee de kopse kant netjes af te sluiten.

 

You need Adobe Flash Player to view this content.

Relaiskaart

Posted on May 11, 2012 at 2:25 PM

Vandaag de eerste van drie benodigde 'relaiskaarten' voltooid.

Deze zullen dienst gaan doen als interface tussen (massa-)contactrail en (relais-)besturing. Beetje onorthodoxe manier van printje maken, zo met 1,5mm2 koperdraad, maar dat heeft een reden: de hiervoor gekochte experimenteerprint had niet voor alle componenten de geschikte gatafstand, dus uiteindelijk maar gekozen voor deze oplossing. Alle componenten behalve de klemmen komen van sloopprints uit oude regelkasten; dus kostte alleen een paar avonden desolderen!

De kroonstenen aan de zijkant dienen om de voedingsspanning door te geven en tevens als bevestiging voor op de montageplaat. Nog even alles gecodeerd met, in AutoCAD op maat uitgetekende labels voor op de oude Phoenix printplaatklemmen en klaar is de 'relaiskaart'.

Bovenzijde Relaiskaart

Onderzijde Relaiskaart

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 7)

Posted on November 5, 2011 at 3:10 PM

Verliching onder de poort

Het armatuur is een gele 5mm LED, die met de dremel is afgeplat en verder in vorm gebracht. Voordeel hiervan is dat het kunststof van de LED diffuus het licht doorlaat, wat ook eigenlijk de bedoeling was. Als kabel is een stuk van een defect GSM-headset gebruikt: twee draden in één kabeltje ter dikte van het dunste draad dat ik gebruik. De kabelbeugels zijn van koperdraad die met een stift is zwartgemaakt. Een lusje om de kabel en dan door de muur via een gaatje van een speld. De draadjes zijn aan de achterzijde met Alu-tape gefixeerd. De aansluiting van de kabel aan het armatuur is een combinatie van isolatie-tape en krimpkous. En als laatste: de elektrakast is een stukje grijs kunststof, op maat gezaagd en voorzien van een gleuf waarachter de kabel de muur door gaat.

 

Met het toevoegen van verlichting onder de poort komt er een eind aan het zelfbouwprojekt van de poort op stuwdam Bílá Třemešná in 1:87.


Deze bouwstijl spreekt mij zeer aan, maar zal zeker gecombineerd worden met o.a. vakwerkstijl die je niet alleen in Duitsland, maar ook in Engeland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk tegenkomt.

 

Ook de Mediterrane bouwstijl vind ik bijzonder mooi, Veel elementen hiervan zullen dan ook terugkeren in de zelfbouw van bijvoorbeeld een stationnetje met bijbehorend toilletgebouwtje en goederenloods. Er is ondertussen al een heel dosier aangelegd met bouwwerken die aan mijn 'sfeercriteria' voldoen, ondermeer het toepassen van stucwerk, de wijze van dak bedekking en bouwkundige details als torens, poorten en luiken.

 

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 6)

Posted on November 5, 2011 at 3:05 PM

Nieuwe daken op de torens

Op zoek naar het juiste karton voor de dakpannen van de torens, heb ik een doos van het kopiëerpapier toegepast: dat is mooi stevig, glad karton en met een kleine golf.

 

Hier de eerste kartonstroken waarvan één zijde verwijderd. Nog duidelijk te zien dat het nog niet opgedroogd is. Van het karton van de doos wou de zicht- of buitenzijde niet goed nat worden, vanwege het gladde papier, maar de bruine binnenzijde liet na omspoelen met water en zo'n 5 minuten wachten, eenvoudig los.


Na wat proefsnedes van de dakpannen (recht, schuin en dubbel snijden) even uit de 'losse hand' een stuk dak nageknipt en er op geklemd: het is voor mij nu al duidelijk dat dit beter kan gaan worden dan met de toegepaste textures.

Ik was enorm verrast dat bij het teststukje de dakpanstructuur redelijk, doch niet exact, overeen kwam met de texture, maar door het reliëf veel meer aansprak. Het golfkarton laat zich verrassend goed bewerken en lijmen (met houtlijm). De eerste verflagen zitten er inmiddels op: grijze grondverf (cement) en roodbruin (dakpannen).


Het daklood en de drie pirons zullen nu nog opnieuw op maat gemaakt worden.


Deze keer iets anders dan de vorige keer opgebouwd. Het koperdraad dunner (UTP), visloodje kleiner en in de top een klein stukje UTP aderisolatie. Wel is er weer het aluminium bakje van een waxinelichtje gebruikt voor de loodslab. De piron van de ronde toren is van de punt van een oud vulpotlood welke precies de juiste vorm en afmeting had!


Een Preiser-view omhoog naar de dakrand.

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 5)

Posted on November 5, 2011 at 3:05 PM

Een nieuw dak op de poort

Na enige overpeinzing heb ik besloten om de dakpannen toch aan te passen. Te beginnen met het dak over de poort. Die van beide torens wil ik nog even aanzien. Helaas heeft de lokale treinenboer (Somberg) alleen Nederlandse dakpanplaten met het volgende resultaat:

 

De voegen in het pleisterwerk van de muren mis ik eigenlijk niet . . .


Het resultaat na een paar uurtjes meten, snijden, vijlen lijmen en plaatsen:


Op de derde foto is goed te zien dat nu ook de dakkapelletjes zijn bij geplaatst. Na het vullen van de naden en het aanbrengen van de nokpannen zal het dak nog wel behandeld moeten worden om van de plastic-look af te komen.

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 4)

Posted on November 5, 2011 at 3:00 PM

Stucwerk

Inmiddels zijn alle muren gestuct met sneldrogende houtplamuur.

Hiervoor zijn eerst alle kartonnen muurdelen ingesmeerd met verdunde houtlijm. Na het drogen van de muurvuller is alles geschuurd met grof en daarna met fijn schuurpapier:

 

 En nog een sfeerplaatje met alle daken (nog los) erop en een achtergrond erbij:

 

 Dan volgt nu nog het uitsnijden van de resterende lisenen, sierranden rond de raamopeningen. Ook de kroonlijsten van beide torens moeten nog gemaakt worden. Deze is van DAS-klei gemaakt. Het bladlood is van een waxinelichtbakje, de stang is een koperdraad van 0,5mm2, de 'bal' is een visloodje en de stompe punt komt van een druppeltje houtlijm ondersteboven gedroogd.

 

Hierna flink in de weer geweest met acrylverf. Na het schilderen het lijstwerk aangebracht. De lijst van de poort heeft tevens een extra uitstulping meegekregen.

 

 

Ook het kozijnwerk en de daken maar aangepakt en nu schiet het wel heel hard op:

 

 

Tot slot een detailopname waarbij de raampartij en de texture toepassing voor de deur en de dakpannen duidelijk zichtbaar zijn:

Deel  3 - Deel 5

Zelfbouw poort Bílá Tremesná (Deel 3)

Posted on November 5, 2011 at 2:55 PM

Roosters en daken

Ik heb inmiddels al wat textures uitgezocht voor alle dakpannen en een schets gemaakt om met wat handigheid de vijf raamroosters te maken van UTP-kabel en wat stukjes 0,5mm2.Tja, hiermee heb ik mijzelf wat op de hals gehaald! Wat een monnikenwerk is dat! Maar over het eindresultaat ben ik dik tevreden, al heeft het een hele avond solderen gekost. Hier de 'soldeeropstelling' en het 'eindproduct':

 

Ik was van plan om dit zwart te spuiten, in tegenstelling tot het voorbeeld wat wit lijkt over te komen. Echter de vijf roosters staan momenteel in de grijze primer en die kleur staat eigenlijk prima!

Op de Pirons na is het hoogste punt is bereikt! Er zijn horizontale sierlijsten aangebracht en ook de textures zijn uitgeprint, gesneden en aan elkaar geplakt met het volgende resultaat:

 

Op het dak van de vierkante toren wordt alleen de horizontale noklijn nog bewerkt. Het dak van de poort moet dus nog worden uitgebreid en van nokpannen voorzien en ook moeten beide torens nog een sierlijst krijgen. Alle daken zitten hier nog niet vast.

Dan nog een foto van alle onderdelen voor de ramen:

 

 • Op mat doorzichtig plastic zijn met crepe- tape de kozijnen aangebracht.
 • Extra sponningen met ruimte om de roosters vast te zetten, tevens om het raam te verdiepen.
 • De gesoldeerde roosters in de primer.
 • Een test-opstelling van het geheel met een uitgesneden facade.

Deel 2  -  Deel 4

Zelfbouw poort Bila Tremesna (Deel 2)

Posted on November 5, 2011 at 2:30 PM

Ruwbouw met karton

De eerste tekeningen zijn overgezet en gesneden uit het karton.

De verbindingen zijn gemaakt met aluminium-tape, vanwege de hoge treksterkte en kleefkracht. Het zal zich voor deze toepassing nog moeten bewijzen, maar vooralsnog houdt het zich goed.

De volgende stap is het uittekenen van diverse onderdelen die wat complexer zijn en uitgerekend moeten worden, zoals:

 • binnenzijde van de poort, met aan beide zijden een deur.
 • het ronde puntdak, wat op zich nog redelijk simpel is.
 • De ronde toren, ook die valt wel mee.
 • Het vierkante puntdak, een uitdaging, n.l. 8 gebogen vlakken!!!

De toren zal uit een rechthoekig vlak gevormd moeten worden, dus het karton zal moeten worden gebogen rond een PVC-buis om de juiste vorm te verkrijgen, waarbij het karton eerst met nat gemaakt wordt alvorens het om de PVC-buis te buigen. Het korton droogt mooi op zonder uit te zetten maar met behoud van de ronde vorm. Zelfs zodanig dat het karton netjes terugveert in deze vorm.

 

Beide vlakken van het puntdak zijn kruislings in elkaar geschoven, het geheel staat (nog) los in de toren. Het dak van de poort is echter wel 'koud' gebogen omdat de ronding vrij geleidelijk is en terugveren wordt tegengehouden daar het ertussen zit. Tevens een daklijst uitgesneden, deze zit strak om de bovenzijde van de toren heen. Van het overgebleven deel aan beide zijden twee maal de dikte van het karton afgesneden, om vervolgens een verdiepingsvloertje over te houden.

Nu zal het ronde torentje aan de beurt zijn: eerst de toren op zich bouwen en daarna geheel in de poort inbouwen, waarbij een hoek en het dak nu alweer gesloopt zal moeten worden.

Zoals te zien is zijn de naden van de muren nu ook aan de buitenzijde verstevigd d.m.v. crepe-tape, omdat het aluminium-tape niet voldoede was om het kieren te voorkomen. Na iedere handeling is duidelijk te vernemen dat het geheel steviger wordt.

Net iets te hoog voor een 'Preiser-view', dus hou ik het maar op een doorkijkje: 

Deel 1  -  Deel 3

Zelfbouw poort Bila Tremesna (Deel 1)

Posted on November 5, 2011 at 1:05 PM

Inleiding en voorbereiding

Enige tijd geleden tijdens de 'zoektochten op internet', naar passende gebouwen voor de scenery en sfeer die ik op mijn modelbaan tot uiting wil brengen, stuitte ik op twee schitterende poorten die op de stuwdam van Bílá Třemešná in Tjechië staan.

Een beetje research t.a.v. het originele bouwwerk:

De dam ligt nabij het Tsjechische dorp Bílá Třemešná (1330 inwoners) in de rivier de Elbe, die ontspringt in het Reuzengebergte. De bouw ervan onder leiding van ing. Josef Plicka, is gestart in 1910 en was nagenoeg gereed in 1914. Door een schaarste aan bouwmaterialen tijdens de eerste wereldoorlog was de voltooiing errvan pas in 1919. Doel van de dam was het tegengaan van catastrofale overstromingen, zoals die van 1897. In 1964 werd het uitgeroepen en beschermd tot nationaal technisch monument.

 

De 'zoektocht' werd een 'strooptocht' naar meer afbeeldingen hiervan, zodat ik alle kanten van de poort 'in beeld' heb om er een goede tekening van te kunnen maken in AutoCAD. Ik heb besloten om één van deze poorten na te gaan bouwen van grijs karton. Dit is 1mm dik en beter bekend als de achterkant van een kladblok.

Het tekenwerk heeft onderstaand opgeleverd: aanzichten van iedere gevel op basis van verschaalde foto's. Hierbij heb ik als uitgangspunt genomen dat de reling op de stuwdam een hoogte van ongeveer één meter heeft.

 

Tijdens het uittekenen blijkt wel dat het dak van de vierkante toren toch best wel complex in elkaar zit. Ook zal het integreren van een ronde toren in het dak een uitdaging worden. Dit deel van het gebouw zal als laatste toegevoegd worden op het geheel.

Deel 2

Sporenplan gewijzigd

Posted on August 28, 2011 at 12:50 AM

Eigenlijk wilde ik vandaag eens wat tunnelportalen van de rechterberg gaan uitzetten. Hiervoor heb ik m.b.v. de NEM-105 norm mallen gemaakt van grijs karton voor zowel enkel als dubbelspoor.  Tijdens het positioneren bemerkte ik dat het eigenlijk wel beter zou zijn om de rechter wisselstraat een halve rail (5107) de berg in te schuiven.

 

Zo was de beginsituatie:

 

Na een halve dag is dit het resultaat:

-

De perronsporen zijn nu langer en dat ziet er uiteindelijk ook nog beter uit:

Trafo-rek II: Marklin Super 280 A

Posted on June 19, 2011 at 5:05 PM

Bij het aansluiten van de trafo's bleek van de oude Märklin Super 280A  bij het aanpellen van de kabel, dat de aderafscherming zodanig was dat deze afbrokkelde bij het buigen van de draad. Deze moet dus vervangen worden. Gelukkig heeft onderstaand erbij geholpen de transformator op de juiste manier te ontmantelen, waarna vervanging van de oude rubberkabel voor een nieuwe glimmende vinyl-variant een peulenschil was.

Trafo-rek

Posted on June 14, 2011 at 2:45 PM

Afgelopen weekend boegonnen met het maken van een trafo-rek. Het is de bedoeling dat voor iedere baansektie een apart ingestelde regel-transformator komt. Aangezien dat wel erg veel transformatoren worden, zullen een aantal baansecties op een zelfde (grote) trafo worden aangesloten. Voor de rangeer- en stationssporen zullen de kleine trafo's gebruikt worden.

Grote transformatoren: Märklin Super 280, 6117, 6147, 6153 en 6177 (30VA).

Kleine transformatoren: Märklin 6511, 6516 en 6077 (16VA), 6413 en 6740 (10VA).

Het rek bestaat uit twee lagen van Underlayment-plaat met M10-draadeinden voor de poten. De voeten zijn voorzien van rubber om het 'brommen' van de transformatoren te isoleren.


Rss_feed