Marklin M-rail Modelbaan

Marklin M rail Modelbaan

Blog

Zelfbouw poort Bila Tremesna (Deel 1)

Posted on November 5, 2011 at 1:05 PM

Inleiding en voorbereiding

Enige tijd geleden tijdens de 'zoektochten op internet', naar passende gebouwen voor de scenery en sfeer die ik op mijn modelbaan tot uiting wil brengen, stuitte ik op twee schitterende poorten die op de stuwdam van Bílá Třemešná in Tjechië staan.

Een beetje research t.a.v. het originele bouwwerk:

De dam ligt nabij het Tsjechische dorp Bílá Třemešná (1330 inwoners) in de rivier de Elbe, die ontspringt in het Reuzengebergte. De bouw ervan onder leiding van ing. Josef Plicka, is gestart in 1910 en was nagenoeg gereed in 1914. Door een schaarste aan bouwmaterialen tijdens de eerste wereldoorlog was de voltooiing errvan pas in 1919. Doel van de dam was het tegengaan van catastrofale overstromingen, zoals die van 1897. In 1964 werd het uitgeroepen en beschermd tot nationaal technisch monument.

 

De 'zoektocht' werd een 'strooptocht' naar meer afbeeldingen hiervan, zodat ik alle kanten van de poort 'in beeld' heb om er een goede tekening van te kunnen maken in AutoCAD. Ik heb besloten om één van deze poorten na te gaan bouwen van grijs karton. Dit is 1mm dik en beter bekend als de achterkant van een kladblok.

Het tekenwerk heeft onderstaand opgeleverd: aanzichten van iedere gevel op basis van verschaalde foto's. Hierbij heb ik als uitgangspunt genomen dat de reling op de stuwdam een hoogte van ongeveer één meter heeft.

 

Tijdens het uittekenen blijkt wel dat het dak van de vierkante toren toch best wel complex in elkaar zit. Ook zal het integreren van een ronde toren in het dak een uitdaging worden. Dit deel van het gebouw zal als laatste toegevoegd worden op het geheel.

Deel 2

Categories: Modelbouw, Scratch Built