Marklin M-rail Modelbaan

Marklin M rail Modelbaan

Blog

Zelfbouw poort Bila Tremesna (Deel 2)

Posted on November 5, 2011 at 2:30 PM

Ruwbouw met karton

De eerste tekeningen zijn overgezet en gesneden uit het karton.

De verbindingen zijn gemaakt met aluminium-tape, vanwege de hoge treksterkte en kleefkracht. Het zal zich voor deze toepassing nog moeten bewijzen, maar vooralsnog houdt het zich goed.

De volgende stap is het uittekenen van diverse onderdelen die wat complexer zijn en uitgerekend moeten worden, zoals:

  • binnenzijde van de poort, met aan beide zijden een deur.
  • het ronde puntdak, wat op zich nog redelijk simpel is.
  • De ronde toren, ook die valt wel mee.
  • Het vierkante puntdak, een uitdaging, n.l. 8 gebogen vlakken!!!

De toren zal uit een rechthoekig vlak gevormd moeten worden, dus het karton zal moeten worden gebogen rond een PVC-buis om de juiste vorm te verkrijgen, waarbij het karton eerst met nat gemaakt wordt alvorens het om de PVC-buis te buigen. Het korton droogt mooi op zonder uit te zetten maar met behoud van de ronde vorm. Zelfs zodanig dat het karton netjes terugveert in deze vorm.

 

Beide vlakken van het puntdak zijn kruislings in elkaar geschoven, het geheel staat (nog) los in de toren. Het dak van de poort is echter wel 'koud' gebogen omdat de ronding vrij geleidelijk is en terugveren wordt tegengehouden daar het ertussen zit. Tevens een daklijst uitgesneden, deze zit strak om de bovenzijde van de toren heen. Van het overgebleven deel aan beide zijden twee maal de dikte van het karton afgesneden, om vervolgens een verdiepingsvloertje over te houden.

Nu zal het ronde torentje aan de beurt zijn: eerst de toren op zich bouwen en daarna geheel in de poort inbouwen, waarbij een hoek en het dak nu alweer gesloopt zal moeten worden.

Zoals te zien is zijn de naden van de muren nu ook aan de buitenzijde verstevigd d.m.v. crepe-tape, omdat het aluminium-tape niet voldoede was om het kieren te voorkomen. Na iedere handeling is duidelijk te vernemen dat het geheel steviger wordt.

Net iets te hoog voor een 'Preiser-view', dus hou ik het maar op een doorkijkje: 

Deel 1  -  Deel 3

Categories: Modelbouw, Scratch Built