Marklin M-rail Modelbaan

Marklin M rail Modelbaan

Blog

Ideetje opdoen tijdens het testrijden

Posted on February 20, 2011 at 12:25 AM

Gisteren eens flink wat rondjes aan het testrijden met de oude railbus (Märklin 3016).

Met de wissels in de juiste stand wordt bijna de gehele baan hiermee bereden.

Het begon allemaal wat haperend, hortend en stotend. En ik herinnerde mij, dat op het 3rail-Forum een uitgebreid topic was over het verbeteren van de stroomafname. Hierbij wordt een klein draadje gesoldeerd tussen de sleper en de veer van de sleper.

 

Voor zo'n klusje is een stuk bouw-afval prima geschikt. Zag dat ze daarvan stukjes van 30cm voor €1 op de beurs verkochten. Ik heb toen nog staan twijfelen, want het is inderdaad handig. Nog geen maand later zie ik meerdere stukken van zo'n 2m bij het bouw-afval liggen: er worden stalen prefab-elementen mee beschermd tijdens transport.

Dus de soldeerbout aan gezet en een geschikt draadje opgezocht. De isolatie smolt wat weg, maar de werking is er niet minder om. Nog geen 5 minuten later mag ik met eigen ogen aanschouwen dat dit het rijgedrag inderdaad aanzienlijk verbeterd! Helemaal tevreden ben ik nog niet, maar daarvan ligt de oorzaak bij vuile wielen, wat weer komt door vuile rails. Er is immers ruim een half jaar niet echt gereden . . .

 

Tijdens het testrijden kwam ik op het idee om bij overgangen en het straatspoor bij de industrie-aftakking gebruik te maken van bladlood als middengeleider. Met dit gegeven een klein probeerseltje gemaakt met een oud stukje twee-rail (Lima?) en wat opgeduikeld bladlood uit de schuur.

 

Moet dit nog verder uitwerken, maar het lijkt mij een bruikbaar idee . . . .

 

Tot slot is ook het idee voor een zelfbouw stofzuiger en poetswagen geboren.

Categories: Rails, Elektra, Rollend materieel