Marklin M-rail Modelbaan

Marklin M rail Modelbaan

Blog

RS Modell No.63 - Kasteelpoort ( Burgtor )

Posted on May 16, 2011 at 5:30 PM

Ooit in grijs ver verleden, zo ergens begin jaren tachtig op de vrijmarkt 30 april in Amsterdam (plein '40-'45) heb ik voor twee gulden onderstaand bouwwerkje gekocht:

 

 

Het is licht beschadigd -zo heb ik het gekocht destijds- maar dat is in mijn ogen ook wel de charme van het model. Aan de onderzijde zit een oud plakkertje met daarop 'RS Modell No.', echter het nummer is juist verdwenen:

 

Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat het één of ander zelfbouw-item was, totdat ik op het Forum Alte Modellbahnen hetzelfde model tegenkwam. Hieruit blijkt volgens mij dat het een model betreft uit de serie 'Romantischenbauten des RS-Modell Anfangs, circa 1950'. Ook is op dat forum een onderdeel met besprekingen van Faller en RS-modell creaties gemaakt van beschilderd hout en papier. Deze modellen uit de periode 50-60er jaren worden ook met 'Holz und Pappe' aangeduidt.

 

De zoektocht naar de oorsprong en verdere gegevens van mijn poort leidde naar de website 'Der Spielwaren Katalog Sammler' van Wilbert Swinkels. Onderaan staat een zwart-witfoto waarop achteraan in het midden twee bouwwerkjes staan die samen 'mijn' poort vormen! Dankzij informatie van Wilbert via een email ben ik erachter gekomen dat het kleine bijgebouwtje met puntdak de 'STadtturm' van RS-Modelle nummer 491 (later 6491/1) betreft.

 

Middels deze gegevens ben ik toch weer bij Forum Alte Modellbahnen terechtgekomen. Hier staat de losse 'Stadtturm' wederom genoemd, nu met foto en de volgende beschrijving:  'Relativ lange wurde der malerische "Turm einer Stadtbefestigung" gebaut, hier Kat.Nr. 6491/1. Vorgängermodelle sind 491 und 61. Der Turm ist auch Teil des Burgtores Nr.63.'    De laatste zin bevat dus de ontbrekende informatie die ik zocht: 'mijn' poort is de

Burgtor RS-Modelle (Dr.Rudolf Spitaler - Creglingen/Württ.), catalogus nr 63.

Tevens wordt aan het begin van het topic geschreven: 'Die zweistellige Kat.Nr. deutet auf ein frühes Produktionsjahr hin.' De poort met het catalogusnummer 63, zal naar alle waarschijnlijkheid z'n oorsprong vinden rond 1950, hetgeen ook bevestigd is door Wilbert Swinkels.

Categories: Modelbouw, Scenery