Marklin M-rail Modelbaan

Marklin M rail Modelbaan

Blog

Normale print als decal gebruiken

Posted on January 27, 2016 at 3:40 AM

Er bestaat een manier om plaatjes geprint op normaal papier toe te passen als een soort decal. Essentieel hierbij is wel dat het plaatje met een laserprinter is geprint - iedere andere manier van printen zal de inkt doen uitlopen!

Het is echter wel een techniek waarvoor enige handigheid benodigd is, dus oefening hierin loont zich.


Hier één van mijn eerste testen: ik heb een stuk test-muur gemaakt, gelijk aan de muren zoals ik die maak voor mijn Scratch Built gebouwen: van dik grijs karton voorzien van een geschuurde stuclaag van muurvuller met latex voor de kleur.

Wat hier verder bij benodigd is, is mat opdrogende acryl vernis - ik gebruik Van Dijck Acrylic Varnish Matt van de Action. Op bovenstaand proefstuk is getest met een dikke en een dunne laag vernis: aan de bovenzijde is het dun en aan de onderzijde is het dik aangebracht. Het effect hiervan is duidelijk: bij een te dunne laag vernis blijft de inkt niet zitten.

Na het oefenen is het tijd om eerste laserprint-transfer te maken op een werkstuk: het is de reclame op de gevel van het restaurant. Ik heb een mooi bijpassende afbeelding gevonden waarbij de achtergrond de juiste kleur heeft (bijna dezelfde kleur als de muur).

Vanzelfsprekend dient de afbeelding in spiegelbeeld te worden geprint.

De gereedschappen die ik hierbij gebruikt heb zijn: haakje, scalpeermes, pincet, droge kwast en een vlakgom. De acryl-vernis wordt niet te dun aangebracht op de muur waar de afbeelding moet komen.

Dan wordt de afbeelding op de vernis gelegd en zachtjes met een wattenstaafje aangedrukt. Nu moet de vernis aandrogen, maar niet uitharden anders krijg je het papier niet meer los.    Ik neem hiervoor 10 minuten tot een kwartier, maar het ligt voor de hand dat dit onderhevig is aan de dikte van de vernis-laag en ook sterk afhankelijk van het merk vernis.

Oefenen dus, uitproberen tot je er een gevoel bij krijgt is hierbij het advies!


Met een kwastje of penseel en schoon water wordt het papier doordrenkt, zodat met een pincet en een haakje de grootste stukken papier kunnen worden verwijderd. Tussendoor telkens goed nat maken met water en penseel. Met een droge kwast, een vlakgom of de vinger kunnen de laatste papierresten verwijderd worden. Ook hierbij geldt: tussendoor telkens goed nat maken met water en penseel.


Het resultaat, waarbij de muur nog niet geheel opgedroogd is.

Eerlijkheid gebied mij te vertellen dat het hierbij eenmaal mis is gegaan: de vernislaag was toch te dik aangebracht en de droogtijd te kort genomen. Gevolg: een deel van de afbeelding werd weggeveegd bij het weghalen van het papier. Geen nood, de gehele plek is met een hobbymes afgeschraapt en bovenstaand is het verslag van de tweede poging.

Categories: Modelbouw, Scenery