Marklin M-rail Modelbaan

Marklin M rail Modelbaan

Blog

Enkelsporig portaal

Posted on April 5, 2014 at 6:45 PM

Onderstaand het verslag van het maken (van hoekstenen) van een portaal, enkelsporig, geschikt voor in een bocht.

De vorm en afmeting van het portaal zijn afgeleid en berekend met behulp van de Europese Modelspoor Norm NEM-105 http://www.morop.eu/de/normes/nem105_d.pdf en afgestemd op Märklin M-rails (m.b.t. de metalen bedding) zonder gebruik van bovenleiding.

Met deze uitgangspunten is de vorm berekend en uitgetekend in AutoCAD, wat de basis voor de portaal-mal is. Deze basis heb ik verder uitgewerkt met een evenwijdige lijn aan de buitenzijde, waarmee de breedte van de voorkant van de hoekstenen is bepaald. Vervolgens is een verdeling van de hoekstenen gemaakt, wat resulteert in het volgende:


 

Als basis voor een mal voor de hoekstenen gebruik ik een stukje zeil, stevig maar toch flexibel, en als de AutoCAD tekening hierop is overgezet krijg je dit: 
Hierna heb ik met behulp van deze mal en het portaal van architectenkarton de hoekstenen afgetekend op grijs karton. N.B.: de achterzijde van het grijze karton waarop afgetekend wordt is wit ..
Alles uitsnijden en de te vouwen hoek insnijden om een mooie scherpe hoek te krijgen. 

Afhankelijk van hoe ver je de hoekstenen aan de binnenzijde van de tunnel wil laten doorlopen, zal de tweede snijlijn dat bepalen aan de binnenzijde en evenwijdig aan de vouwlijn. 

Zo'n vier á vijf stenen per keer snij ik af, vouw ze met een tangetje op de snijmat en leg ze op volgorde weg. Hierna wordt met een kwastje verdunde houtlijm aangebracht en met een pincet geplaatst. De ondergrond vooraf in te smeren met onverdunde houtlijm, opdat dit wat kan aandrogen, geeft een goed lijm resultaat. 

Hier zijn de eerste stenen aangebracht; het karton heeft de hardnekkige neiging om toch terug te willen vouwen, maar daar weet ik wel wat op ...

De eerste aandacht gaat naar het fixeren van het front van de hoekstenen, de binnenkant is van latere zorg ...

 


 

En halverwege: een afvalstukje architectenkarton gebruik ik als lijmplankje en een goedkoop kwastje van de Action voor het lijmen (Als die 'op' is, is er weer een klei-stansje bij )

 


 

Het resultaat na het plakken, waarbij door het snijden er voegen ontstaan die gezamenlijk de breedte hebben van een hoeksteen ...

 


 

Om nu de hoek in de hoekstenen te krijgen én te houden maak ik na het aandrogen van de fronten de overige nog te lijmen delen karton nat met het kwastje aan de voor en achterzijde. Hierdoor wordt het karton slap en werkt het beter mee. Een extra lik onverdunde houtlijm aan de achterzijde om daarna met een reststuk zeil en wat knijpers dit alles op z'n plek te houden om rustig te kunnen laten drogen.

 


 

Het resultaat na het drogen van het geheel. 

Categories: Modelbouw, Scenery